frågor&svar

fråga: Undrat ett tag nu.. vad är det där egentligen? kvarg? och varför äter du det? är det bra efter träning och så liksom? :)

Sv: Kvarg finns i olika märken, prisklasser och fetthalter. Det vanligaste är att kvargen innehåller under 1% fett eller mindre (nyttigast) men både arla och Ica har även en 10% och smaksatta kvargsorter, som är riktigt goda till exempelvis en liten lyxigare dessert. Men resten av texten är tillägnad den nyttigaste kvargsorten..

Vad är kvarg? Det är en slät färskost med mjölksyrebakterier.

Näringsvärde: (beroende på märke varierar näringsvärdena lite.. men för Arlas kesella, som är den vanligaste och mest lätt-tillgängliga kvargen ser det ut på följande sätt:)

Per 100 g:

Energivärde 320kJ/70kcal

Protein 13 g

Kolhydrat 3,5 g varav sockerarter 3,5 g

Fett 1 g varav mättat fett 0,7 g

Exempel på olika märken: Milbona  Arla, Ica, Ehrmann Och så har Valio et laktosfritt alternativ.

Kvargens fördelar: Den är väldigt proteinrik! Och relativt billigt protein, särskillt om man väljer en budgetvariant på kvarg (kan skilja med så mycket som det dubbla priset). Det är en naturlig produkt som man kan variera i det oändliga. Genom att välja kvarg istället för exempelvis creme fraishe eller grädde i exempelvis såser och röror säker man oftast kalorierna drastiskt medans proteinhalten höjs.

Kvargens nackdelar: Går inte att koka. Annars finns det inga.. eller kan man ange beroendeframkallande?

Jag tänkte ta lite mer om proteinet, för den största anledningen till just varför jag (och många andra) äter så mycket kvarg är just på grund av proteinet. Vi som tränar hårt vill gärna ha i oss ämnen som påverkar tillväxt och utveckling positivt, och protein är i princip det enda näringsämnet som har denna funktion. Muskler, mjukdelsvävnader och inre organ består till största delen av protein. Av att träna och särskillt om man tränar tugnt så bryts kroppens muskler ner, därför är det viktigt att kroppen har tillgång till proteiner för att kunna bygga upp sig och reparera skadan man gjort, och helst bygga upp sig ännu lite mer (superkompensation) för att vara bättre utrustad för när belastningen kommer igen. Dessutom mättar proteinrik mat bra.

 

Hur ska man äta det? Det finns oändliga kombinationer, och alla har sin egen favorit. Jag blandar ner lite (eller vanligen mycket) kvarg i allt mellan himmel och jord. Passar som grund till såser, i desserter, i bröd/bullar, till frukost eller bara just som den är i sin enkelhet.

Här finns lite olika tips på hur kvargen är god att ätas: 

1) rejält med kvarg med lite honung ovanpå och massor frukt/bär

2) En del Kvarg blandat med en del minikeso topppat med sockerfri äppelmos/sylt

3) Kvarg blandat med kanelstekta äpplen

4) Kvarg blandat med lite fun light, smakar som en lite krämigare fruktyougurt. Är väldigt enkelt om man har lite tid, men inte vill äta den “ren”. toppat med nötter och frön

5) 250 g kvarg mixat med 1-2 dl frysta bär (ex hallon, blåbär) eller frukter (ex mango) = Lättglass! Gott och svalkande i sommarvärmen, utan att vara onyttigt.

Men som sagt, smakkombinationerna är oändliga… Så hitta din egen favorit!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0